• Nowotwór je uwielbia!

Rakotwórcza żywność. Nowotwór uwielbia te produkty!

Każdego roku w Polsce z powodu chorób nowotworowych umiera ok. 100 tys. osób. Zgodnie z prognozami zawartymi w raporcie NIK do 2025 nowotwór stanie się główną przyczyną zgonów w naszym kraju. Już sam nadmiar tkanki tłuszczowej, silnie związany z niewłaściwym odżywianiem, znacznie zwiększa ryzyko zachorowań na różne typy nowotworów, w tym na raka jelita grubego, trzustki i wątroby. Bez wątpienia jednym z czynników jest nieodpowiednia dieta. Szacuje się, że stanowi ona przyczynę nawet 40% wszystkich zachorowań na choroby nowotworowe. Żywność, którą kupujemy w sklepach, bardzo często zawiera substancje sprzyjające rozwojowi raka. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy listę produktów spożywczych, na które należy szczególnie uważać. Warto mieć świadomość, że pewnych typów produktów należy bezwzględnie unikać, gdyż w stopniu szczególnym zwiększają podatność naszego organizmu na choroby nowotworowe. Jesteśmy pewni, że obecność niektórych posiłków na tej liście może Was zaskoczyć.

 
Spożywanie owoców i warzyw bez wcześniejszego umycia przy obecnych metodach prowadzenia upraw wiąże się ze sporym ryzykiem. Liczne badania wskazują na związek stosowanych w rolnictwie pestycydów z takimi typami nowotworów jak białaczka, chłoniak czy rak prostaty. Rozwiązaniem może być np. Vita Active suplement wysokiej jakości z koncentratem z 21 owoców i warzyw, bez dodatku barwników i konserwantów szczególnie dla dzieci, które nie chcą jeść warzyw. 

 

fruit-428057_1280.jpg

 

 Wędliny - Produkty mięsne t.j. szynki, kiełbasy, parówki itp. zwykle zawierają dużo soli i konserwantów, które mogą mieć bardzo negatywny wpływ na nasz organizm. Szczególnie wystrzegać się powinniśmy mięsa pakowanego w szczelną folię. Według raportu Światowej Organizacji Zdrowia z 2015 r. jedzenie przetworzonego mięsa znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Odżywianie się przetworzonym mięsem zostało sklasyfikowane przez WHO w tej samej kategorii czynników rakotwórczych co alkohol i papierosy.


salami-811430_1280.jpg

 

Pomidory z puszki. Świeże pomidory zawierają likopen, składnik antynowotworowy. Gdy jednak warzywa te zostaną zakonserwowane w puszcze, ich naturalne właściwości tracą na znaczeniu. W metalowym zamknięciu pomidory przesiąkają bisfenolem A, związkiem stosowanym do produkcji tworzyw sztucznych. Mówi się, że substancja ta może być przyczyną wielu chorób, nie tylko nowotworowych.

vegetables-3475751_1280-1-.jpg

 

Na farmach hodowlanych ryby karmi się paszami zawierającymi antybiotyki i inne substancje niekorzystnie wpływające na nasze zdrowie. Dobry przykład stanowi w tym przypadku łosoś, który uchodzi za jedną z najzdrowszych ryb. Łososie hodowlane w przeciwieństwie do dzikich narażone są na oddziaływanie dioksyn i pestycydów. Pomóc może tutaj Pro Balance, który przywróci równowagę składników odżywczych w organizmie i wyreguluje gospodarkę kwasowo-zasadową.

 

 

salmon-3139390_1280.jpg

 

 

 Jedzenie białego cukru ujemnie wpływa na nasz układ odpornościowy, co z kolei może zwiększać ryzyko zachorowania na raka i prowadzi do wielu problemów zdrowotnych.

 

sugar-2263618_1280.jpg

 

 

 

Czipsy ziemniaczane są źródłem tłuszczów trans, sztucznych polepszaczy smaku i konserwantów. W procesie produkcji tej przekąski wydziela się akrylamid. Substancja ta może powodować niektóre rodzaje chorób nowotworowych.

 

potato-chips-448737_1280.jpg

 

Proces przetwarzania pszenicy pozbawia ziarna cennych składników odżywczych. Przetworzona biała mąka ma wysoki indeks glikemiczny. Spożywanie wytworzonych z niej produktów gwałtownie podnosi poziom cukru we krwi, dostarczając pożywienia komórkom nowotworowym.

 

wheat-8762_1280.jpg

 

 Napoje gazowane zawierają duże ilości sztucznych barwników i słodzików. Nasz niepokój powinien wzbudzić zwłaszcza aspartam w składzie produktu. Nasz organizm przekształca ten słodzik w rakotwórczy formaldehyd.

 

background-3474585_1280.jpg

 

Osoby zbyt często sięgające po kufel piwa, lampkę wina, kieliszek wódki itp., muszą liczyć się ze zwiększonym ryzykiem zachorowań na nowotwory przewodu pokarmowego, w tym raka jamy ustnej, jelita grubego i odbytu.

 

alkohol.jpg

 

Popcorn przeznaczony do obróbki w mikrofali stanowi niebezpieczną przekąskę. Podczas podgrzewania w opakowaniu produktu powstaje rakotwórczy i toksyczny dla nas kwas. Lepiej zdecydować się na zakup ziaren w tradycyjnej formie.

 

popcorn-1198274_1280.jpg

 

Naukowcy z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem odnotowali zależność pomiędzy jedzeniem czerwonego mięsa a występowaniem raka jelita grubego, trzustki oraz gruczołu krokowego.

 

meat-3139641_1280.jpg

 

Społeczna świadomość konieczności stosowania zbilansowanej diety rośnie jednak wciąż jest niewystarczająca.

Codziennie można zaobserwować niezdrowe przyzwyczajenia zakupowe setek Polaków.

Podnośmy odporność organizmu poprzez ruch, przebywanie na świeżym powietrzu oraz zbilansowaną dietę.